Substance with style

In this feature for University Business June I take a look at the university spaces that have met functional challenges with sleek solutions.

New construction and refurbishment projects at universities are more ambitious than ever, with campus development teams looking to satisfy long lists of user needs. Students could want a group study area sometimes and a private desk with great connectivity at other times. Researchers may need space for specialised equipment. Courses involving performances might demand a space with great acoustics. Estates may need to improve their accessibility or energy efficiency…

The list goes on, with every room and facility dictating its own specifications. But the best facilities are those that deliver must-have features with flair, rather than a mere sense of duty.

ATTRACTING AUDIENCES

The Venue at Leeds College of Music (LCoM), for example, is a modern rooftop concert hall that seats 350 guests. Construction is starting on a large balcony extension that will add a bar and catering facilities for visitors, plus a sleek glass frontage with golden louvres that offers audiences city skyline views with their interval refreshments. It will also add new breakout spaces. David Warren, director of operations, says that LCoM “always wanted to make good” on the fact that such spaces were lacking in the original venue when it was built in 2002.

“It’s about giving that inspiring welcome to visitors and customers as well as being functional,” says Warren. “So it’s not just about being a glass box on top of a building, it’s about an inspiring, cutting-edge design that will be attractive to people as well.”

The Venue is predominantly for student activities such as performances by student orchestras, choirs, other performers, exams and workshops with industry practitioners. The team decided not to change the main performance space itself, because the acoustics and offering there were already good. Instead, they wanted to improve the audience experience with this extra social space, hoping to make it “a destination in its own right,” says Warren. Perhaps more professional artists (The Venue has already hosted some) or even conference organisers will be tempted to hold events in the attractive and creative space, which architects Group Ginger have likened to a piano bar or lounge in New York.

“Another consideration was our place in the city and its cultural quarter,” Warren says of The Venue’s design aesthetic. As tenants in the building, LCoM needed a look that was sympathetic to the space below, the glass-fronted BBC. It needed “something that doesn’t jar with the glass façade of the main building underneath,” Warren says. “So it had to have a link to that. It could look different but it needed to not detract from that space beneath.”

LCoM has invested heavily in its facilities and their architectural design over time, so worked hard with the design and engineering teams to solve this problem. In the end, continuing the gold, black and zinc theme and curtain-wall glazing of the building’s prominent street entrance satisfied the teams and the council planning department, and is beginning to go up now.

 

University Business Issue_Substance with Style 1

University Business Issue_Substance with Style 2

University Business Issue_Substance with Style 3

INSPIRING AND ACCESSIBLE

At the other end of the construction journey, the University of Leeds recently completed a £3.9m refurbishment and extension of the Institute of Transport Studies (ITS) building. It transformed a Victorian building into a modern and flexible learning environment to accommodate growing numbers of undergraduate, masters, PhD and post-doctoral students and researchers from around the world. These students needed an inclusive and sustainable environment for their collaborative work and research. The space delivered is inspiring and fresh, in keeping with a faculty that boasts strong industry links and modern tech such as an advanced driving simulator among its offerings.

“We could see that the existing building would benefit from an upgrade in fixtures and fittings along with the sensitive restoration of unique original rooms and features,” the facilities team explain. “The challenge of the refurbishment was to maintain as many of the existing features as possible such as ornate cornices, ceiling roses and in many areas the large profiled skirting boards and door architraves.”

New lighting and heating, plus work to improve the thermal performance of the roof, windows and basement boosted the energy efficiency of the building. As well as the refurbishment, demolishing a single-storey lecture theatre freed up space for the three-storey extension. This provides social space, three teaching rooms (which are convertible into one space), and a research cluster, as well as lift access to most floors in the new and original areas, improving ITS’s accessibility for all.

“The extension was designed to complement the existing terraced building but not to adopt the aesthetic of a simple pitched roof extension,” say the facilities team. The cuboid shape and contemporary windows built are as the original designs specified, “although the original choice of blue engineering brick façade was not preferred by the planners, hence the choice of the red brick, which still provides a ‘crisp’ response to the old bricks of the existing fabric.”

BEAUTY AND BRAINS

Elsewhere, Cardiff University’s Innovation Campus is transforming a disused railway yard into a state-of-the art research space. The campus includes the already built Hadyn Ellis medical research building and the Cardiff University Brain Research Imaging Centre (CUBRIC).

Planning has also been approved for two new buildings, the Translational Research Facility and Innovation Central. The Translational Research Facility will be home to two institutes with expertise in catalysis and compound semiconductors, while Innovation Central will concentrate on support for start-up companies and developing solutions to societal problems.

Bright, spacious atriums with bold lines, geometric features and bright colour schemes stand out at the Innovation Campus buildings, showing that practical doesn’t have to mean boring. As much of the research involves collaboration with industry professionals, the space needs to be “a popular, busy and vibrant workspace that our partners will want to use,” explains Professor Karen Holford, Cardiff University’s Deputy Vice-Chancellor. “We want the Campus to have the flow of people and ideas you need for great innovation.”

With this in mind, the designs show a balance of space for specialist equipment alongside areas for students, staff and industry partners to mix. “It’s exciting to be designing facilities that are internationally unique,” says Holford. “Creating the world’s first Social Science Research Park means we are setting a template for others to follow.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s